Aikido - informatie
Misschien ken je Aikido al, of ben je op zoek naar een interessante krijgskunst: Tsukuri Aikido geeft je de kans om Aikido te leren begrijpen en te ervaren op basis van je eigen behoeften. Onze aikidoschool volgt het aikido van de internationale Hombu Dojo in Tokio, Japan. de school is officieel lid van de Nederlandse JBN organisatie en erkend door NOC/NSF. De aikidoschool wordt technisch en organisatorisch geleid door Marc Geraerts Sensei.
Training
We trainen twee maal per week met alle niveau's samen. Iedereen, zowel jongeren (leeftijd 14+) als volwassenen, kan deelnemen aan deze lessen. Je hoeft geen voorkennis te hebben van het beoefenen van een krijgskunst of Aikido. Onze Aikidolessen zijn open voor iedereen die geïnteresseerd is: bezoekers kunnen tijdens de training naast de tatami (mat) zitten en kijken. Bekijk hier de tarieven >
De lessen benadrukken fundamentele en toegepaste technieken op basis- en gevorderd niveau, versterken het fundament die in de basis wordt gelegd en richten zich op de ontwikkeling van soepele ukemi (valtechnieken), stabiliteit, flexibiliteit en praktische toepassing.
Hoewel de technische inhoud en het tempo van oefenen in deze lessen veeleisender zijn dan in normale basislessen, zijn ze geschikt voor zowel beginnende als gevorderde studenten. Net als in beginnerslessen wordt, wanneer beginnende studenten aan deze training deelnemen, een gevorderde leerling toegewezen om met hen te oefenen totdat ze voldoende vaardigheden hebben ontwikkeld om veilig zelfstandig mee te trainen.
Wapens: Elke maandagavond, één keer per week een half uur onderwezen.
Hoewel een studie op zichzelf, maakt wapentraining deel uit van het Aikido curriculum en is het een belangrijke basis voor de beoefening van de krijgskunst Aikido.
Wapenoefeningen helpen bij de ontwikkeling van balans, houding, beweging, hand-oog coördinatie en concentratie. We oefenen met Bokken (houten zwaard), Jo (houten stok) en Tanto (houten mes). Deelname staat open voor alle leden en is geschikt voor iedereen.
Wat is aikido
Aikido wordt soms de meest complete vorm van Budo genoemd omdat het technisch verband houdt met veel budostijlen en door het gebruik van zwaard- en stoktechnieken. Aikido wordt geleerd door het te doen op elk tempo en niveau, jong of oud, zwak of sterk, mannelijk of vrouwelijk.
Aikido wordt beoefend met en zonder wapens. Er zijn ook technieken waarbij meerdere tegenstanders worden gebruikt, maar dit wordt alleen getraind wanneer de aikidoka een hoog gevorderd niveau heeft bereikt. Het oefenen met houten zwaard (bokken), houten stok (jo) en het houten mes (tanto) is gebruikelijk in de aikidolessen.
Het gebruik van wapens wordt vaak ingezet als een leermiddel voor de beoefenaar om de aikido principes op het hoogste niveau te leren beheersen. De beoefenaar leert stap voor stap het gebruik van zwaard-, stok- en mestechnieken.
Tijdens de niet-wapen training gebruiken we klemmen en of worpen voor zelfverdediging tegen gewapende en ongewapende aanvallen. De klemmen worden vaak gebruikt om een persoon in een gewricht zoals de pols, elleboog of schouder te controleren. Belangrijk feit binnen deze technieken is om je aanvaller uit balans te brengen door zijn eigen momentum van de aanval te gebruiken en de snelheid en kracht die tijdens de aanval worden gebruikt.
Afhankelijk van de Sensei kan het accent van de aikidotechnieken liggen op flexibiliteit en grote bewegingen of alleen een korte, scherpe en snelle afhandeling van een techniek.
Sommige aikidostijlen leggen de nadruk op wapentechnieken, terwijl andere de nadruk leggen op niet-wapentechnieken. Andere aikidostijlen daarentegen proberen de nadruk te leggen op de filosofische principes. Een traditionele benadering van Aikido vraagt om een diep inzicht in technieken en de werkelijke betekenis van Aikido. De techniek is meer een hulpmiddel en niet het doel van Aikido. Het doel is om je lichaam en geest met elkaar in balans te brengen om vervolgens in harmonie te kunnen komen met je omgeving/aanvaller.
Geschiedenis van aikido
Morihei Ueshiba, genaamd O'Sensei ("grote leraar"), de stichter van het moderne Aikido, werd geboren op 14 december 1883 in de prefectuur Wakayama in Japan.
Verschillende incidenten in zijn leven dienden om zijn visie en overtuigingen vorm te geven en beïnvloedden zijn ontwerp van een krijgskunst die, in veel opzichten, anders is dan alle andere krijgskunsten die tegenwoordig worden beoefend.
Als klein kind zag hij zijn vader aangevallen worden door politieke tegenstanders en vanwege dit onrecht wijdde hij zich aan fysiek sterk te worden. Hij studeerde onder meesters in verschillende traditionele vormen van vechtsporten. Hij werd een expert in diverse stijlen van jiujitsu (ongewapend gevecht), kenjitsu (zwaardvechten) en sojitsu (speervechten). O'Sensei zou later elementen van deze stijlen opnemen in het moderne Aikido.
Ondanks zijn fysieke bekwaamheid merkte hij dat hij ontmoedigd was. Hij richtte zich op het bestuderen van verschillende religies en filosofieën in de hoop een diepere betekenis voor het leven te vinden. In zijn zoektocht ontdekte hij en werd hij een toegewijde van de religie genaamd Omotokyo - een mix van neo-shintoïsme en sociaal-politiek idealisme - waar de eenwording van de hele mensheid het doel is. Hij kwam tot de conclusie dat het belangrijk was om zowel de geest van mensen als hun lichaam te trainen.
O'Sensei heeft een incident met een marineofficier benoemd als het begin van zijn verlichting. De officier, die scherminstructeur was, daagde hem uit voor een wedstrijd. Tijdens de wedstrijd ontweek een ongewapende O'Sensei herhaaldelijk de slagen van de officier met een houten zwaard en versloeg hem uiteindelijk toen de officier omviel van uitputting. In zijn vertelling van het incident verklaarde O'Sensei dat hij zich ervan bewust was dat hij de bewegingen van de officier kon 'zien' voordat hij ze maakte.
Hij realiseerde zich ook dat hij een gewapende aanvaller had verslagen zonder hem ooit te verwonden of zelfs maar een hand op hem te leggen.
Oorspronkelijk door de oprichter aikibudo genoemd, had deze krijgskunst die de filosofie van O'Sensei van harmonie, bescherming en liefde uitdrukte een groot aantal volgers in de vroege jaren 1920. In 1927 bouwde O'Sensei een dojo in Tokio. Een paar jaar later richtte hij de Budo Enhancement Society op en werd de hoofdinstructeur.
In de vroege jaren 1940 werd zijn creatie Aikido genoemd maar het werd nog steeds alleen beoefend door zorgvuldig gekozen mensen in Japan. Na de Tweede Wereldoorlog werd Aikido in de wereld geïntroduceerd en verspreidde het zich geleidelijk naar Europa en de Verenigde Staten in de late jaren 1950.
O'Sensei was een man van vrede die zijn spirituele en filosofische visie volgde.
Hij leerde dat de vechtsporten moeten worden gebruikt als een middel om in harmonie met zichzelf, de aarde en haar inwoners te leven. Gedurende zijn leven bleef hij zijn systeem verfijnen naar de minder gewelddadige en vloeiende technieken die tegenwoordig worden toegepast. O'Sensei stierf op 86-jarige leeftijd op 26 april 1969.
Kissomaru Ueshiba, de zoon van O'Sensei, nam de taak over om de visie van Aikido - De kunst van de vrede - na de dood van zijn vader verder te verspreiden.
Zijn kleinzoon, Moriteru Ueshiba zet deze traditie vandaag voort.
Extra informatie
Rangen/graden
In onze Aikidoschool is het mogelijk om een hogere graad te krijgen in Aikido na een bepaalde periode van (reguliere) training. Het verschil tussen de rangen (en dus de beginners en gevorderden) wordt aangegeven d.m.v. de Kyu- en Dangraden. Een ander onderdeel van de hogere graden is het kunnen dragen van een hakama, een traditioneel type Japanse kleding.
Een afzonderlijk examen moet hiervoor met succes worden afgelegd (ukemi-examen), dat kan worden afgenomen als de leerling 3e Kyu niveau heeft en op advies van de sensei.
Na het afronden van dit ukemi-examen kan de student de hakama in de eigen aikidoschool dragen, maar buiten onze school (bijvoorbeeld tijdens stages) moet een student 2e Kyu zijn om de hakama officieel te mogen dragen.
Hoewel verschillende kyu-graden kunnen worden verkregen, zullen alle studenten tijdens de training altijd een witte band dragen (ongeacht de graad van de student), dit is gedaan om uniformiteit te behouden.
Testvereisten
Voor de verschillende Kyu- en Dan niveau testen verwachten we dat de kandidaat de kennis en ervaring heeft voor het niveau waarvoor hij of zij de test zal doen (inclusief de vereisten van eerdere testen). Verder verwachten we dat de kandidaat de Japanse terminologie begrijpt voordat hij de test doet.
Japanse terminologie
Japanse terminologie wordt vaak gebruikt tijdens de aikidolessen. We noemen de namen van de technieken in het Japans, de aanvallen, principes, standaard dojo etiquette en aanverwante terminologie. Het is belangrijk dat je je vertrouwd maakt met deze terminologie waardoor het eenvoudiger wordt om te begrijpen wat je moet doen.
Door de namen te horen tijdens het oefenen raak je na een paar weken gewend aan de Japanse terminologie.
Hakama
Een hakama is de rokachtige broek die gevorderde Aikidoka dragen. Het is een traditioneel stuk samoeraikleding. De standaard gi die in Aikido en in andere vechtsporten zoals Judo of Karate werd gedragen, was oorspronkelijk onderkleding. Het dragen van de hakama is onderdeel van de traditie van (de meeste) Aikidoscholen.
De hakama waren oorspronkelijk bedoeld om de benen van een ruiter te beschermen tegen struiken e.d. vergelijkbaar met de lederen 'chaps' van een cowboy. Leer was moeilijk te vinden in Japan, dus werd in plaats daarvan zware stoffen doek gebruikt.
Nadat de samoerai als klasse minder paardreden en meer voetsoldaten werden, bleven ze persisteren in het dragen van ruiterkleding omdat het hen als aparte groep definieerde en het ze gemakkelijk identificeerbaar maakte.
De 7 plooien in de hakama (5 aan de voorkant, 2 aan de achterkant) zouden de volgende symbolische betekenis hebben:
Yuki = moed, dapperheid
Jin = menselijkheid, liefdadigheid, welwillendheid
Gi = gerechtigheid, integriteit
Rei = etiquette, hoffelijkheid, beleefdheid (betekent ook buigen/eerbetoon)
Makoto = oprechtheid, eerlijkheid, realiteit
Chugi = loyaliteit, trouw, toewijding
Meiyo = eer, glorie; ook reputatie, waardigheid, prestige